Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER) olarak, derneğimizde bir dönem yönetim kurulu üyeliği de yapmış olan kurucu üyemiz Prof. Dr. Binnaz Toprak’ın eşi Prof. Dr. Zafer Toprak’ı (1946-2023) kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Başta Binnaz Hoca olmak üzere tüm ailesine, yakınlarına ve öğrencilerine başsağlığı diliyoruz.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ve erken Cumhuriyet tarihi alanında çığır açan eserler veren, uzun yıllar Boğaziçi Üniversitesinde ve Koç Üniversitesinde hocalık yapan Zafer Toprak, Bilim Akademisi Derneğinin de üyesiydi.

Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsünün müdürlüğünü uzun yıllar yürüten Toprak, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfının kuruluşunda görev yapmış, Tarih Vakfı Yurt Yayınları ile Toplum ve Bilim, Tarih ve Toplum, Toplumsal Tarih, New Perspectives on Turkey gibi akademik dergilerin kurucu kadrolarında ve yayın kurullarında yer almıştı.

İktisat tarihi ve toplumsal tarih alanlarında çok sayıda kitabı ve makalesi bulunan Toprak, ayrıca birçok finans kuruluşunun kurumsal tarihlerini yazmış, iktisadi ve toplumsal tarih alanında birçok serginin küratörlüğünü yapmıştı.

Prof. Dr. Zafer Toprak’ın anısı, bilimsel eserleri ve yetiştirdiği öğrencileriyle daima hatırlanacak.