Anayasa Mahkemesi, Barış Akademisyenleri’yle ilgili gerekçeli kararını açıkladı: “Katılmadığımız sözler de ifade özgürlüğü kapsamında kalabilir”
Anayasa Mahkemesi (AYM) “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzalayan akademisyenler için verdiği hak ihlali kararıyla ilgili gerekçeli kararını açıkladı.
Mahkeme, bildiriyi imzalayan akademisyenler için verdiği kararla ilgili “Katılmadığımız sözler de ifade özgürlüğü kapsamında kalabilir. Başvurucuların imzaladığı bildirideki düşüncelerin toplumun büyük çoğunluğundan açıkça farklı olduğu ortadadır” dedi.
Gerekçeli kararda şöyle denildi:
“Bu bildirinin Anayasa’nın 26. maddesinde yer alan ifade özgürlüğünün korumasından yararlanması gerektiği yönündeki yorumları Anayasa Mahkemesinin bildiride yer alan düşünceleri paylaştığı veya desteklediği anlamına gelmez. Başvurucuların altına imza attıkları açıklama gerçekten de toplumun büyük çoğunluğu için kabul edilemez bir içeriğe sahiptir. Terörle mücadele eden devleti, halka “katliam”, “kıyım” ve “işkence” yapmakla suçlayan bir açıklamaya katılmak elbette mümkün değildir.”
Kararda şu ifadeler yer aldı:
“Ancak tam da bu sebeple bu tür açıklamalara karşı yargısal tepki verilmesi noktasında daha hassas davranılması gerekir. Çünkü bu tür müdahaleler kamuoyunun ülkede meydana gelen son derece önemli olayların farklı bir bakış açısından -onların büyük çoğunluğu için bu bakış açısının kabul edilmesi ne kadar zor olursa olsun- öğrenme hakkına ağır bir sınırlama getirmektedir.”
Anayasa Mahkemesi, Barış Akademisyenleri’nin “silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçundan cezalandırılması nedeniyle ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar vermişti. AYM, mahkemenin kararın bir örneğinin ihlalin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılması amacıyla yerel mahkemelere gönderilmesine ve başvuruculara da 9’ar bin lira tazminat ödenmesine karar vermişti.
AYM’nin gerekçeli kararına buradan erişebilirsiniz